No: 348 0 Yorum 267 Okunma

Serbest Dalış Nasıl Yapılır?

 

Senato
*
Konu sayısı:  
51
Mesaj sayısı:  
75
En İyi Görüş Puanı:  
0

01-02-2021, 05:24 PM (En son düzenleme: 01-02-2021, 05:25 PM Phanteus.)
Not: Serbest dalış yapmak istiyorsanız ilk tavsiyemiz sertifikası olan uzman bir kişiden tüm detaylarıyla destek almak olacaktır.
Serbest dalış için temel niteliği taşıyacak bu kısa yazıyı okurken dinleyebileceğiniz arkaplan müziği:

Serbest dalış nasıl yapılır?

İnsanoğlu, tarih boyunca her ne kadar çoğunlukla karada yaşamak zorunda kalsa da Dünya'nın büyük bir kısmının sularla kaplı olmasından dolayı suya tam anlamıyla uzak olmayan bir tür olarak adapte olmuştur. Bu adaptasyon ve değişimle birlikte insanoğlu çoğunlukla yaşamını karada geçiren fakat keza geçimini de denizden sağlayan bir tür olmuştur. Sadece besin değil, aynı zamanda ticaretin de oluşmasıyla birlikte bundan yıllar önce Uzakdoğu’da inci toplayarak geçinen insanlar, suyun diplerinde bulunan incileri çıkarmak amacıyla tek nefesle dayanabildiği kadar dayanıp geçimlerini sağlamaktaydı.

Dışarıdan sağlanan herhangi bir hava kaynağı olmadan denizde, havuzda, nehirde ya da göllerde yapılan serbest dalışa başlamadan önce insanın suya tam anlamıyla uzak olmadığını gösteren reflekslerinizi unutmamanız gerekiyor. Bunlardan en bilineni "memeli dalış refleksi."

Yüzünüze soğuk su temas ettiğinde nefesinizi tutmanızla birlikte kalp atış hızınız garip bir şekilde düşer, kan vücudunuzun merkezine çekilir, dalakta depolanan kırmızı kan hücreleri salınır, periferik damar büzülmesi olur ve oksijenin korunur. Vücudunuzun verdiği bu tepkiler sizin huzurlu hissetmenizi sağlar. 
Tüm türlerin hayatta kalma çabası vardır. İnsanlığın atası olan amfibi (hem karada hem denizde yaşayabilen) türler karaya tam anlamıyla adapte olamadıklarından karadaki tehlikelere karşı denize çekilip kendilerini güvende hissedebiliyorlardı. Bu yüzden atalarımız için su, güvenli limandı. Yüzünüz suya temas ettiğinde nefesinizi tutmanızla birlikte beyninizin tabiri caizse kendini güvenli moda alması insanın hala atalarından kalan bu genleri taşıdıklarının kanıtı. 

Serbest dalış yaparken dikkat etmeniz gereken üç önemli detay:
1. Sık sık kulak eşitlemek
Sudaki basınç arttıkça Valsalva manevrası ya da Frenzel tekniği ile kulak eşitlemek istersiniz. Önerilen bunun bir refleks haline gelmesidir çünkü bu manevralar sayesinde olası bir kulak zarı zedelenmesinden kurtulabiliyoruz. Fakat yeni başlayan serbest dalışçılar kulaklarındaki basınç hissiyatına odaklanıp ne zaman bu manevra ve tekniği yapacaklarını düşündüklerinden suyun altında yapmak istediklerini yapamaz duruma gelirler.

[Resim: https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/sites/d...ulak_0.jpg]
1.1 Valsalva manevrası: Ağız ve burun kapalı iken dışa nefes vermeye çalışarak basınç dengelemek.
1.2 Frenzel manevrası: Burun ve ağız kapalıyken yutkunma hareketiyle iç ve dış basıncı dengelemek. 

2. Paleti sert bir şekilde vurarak hareket ettirmek.
Paleti sert bir şekilde vurmanız sizin hızlı gitmenizi sağlamayacak. Paleti daha yumuşak fakat aynı zamanda güçlü tonlarda kullanmanızda çok fayda var.

3. Sığ su bayılmasını önlemek
Bu spora başlayacak insanların en çok korktuğu durum belki de sığ su bayılmasıdır. Bu maddeyle ilgili ayrı bir başlık açacağız. Bu başlığı buradan takip edebilirsiniz: Hiperventilasyon ve sığ su bayılması nedir? 
                          
[-]
  

Konuyu Değerlendir
  • 0 Oy - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5



Foruma Git:

Görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi